• Home
  • Algemeen
  • Veiligheid voorop: Kaas en zwangerschap in onze mini kaasmakerij

Veiligheid voorop: Kaas en zwangerschap in onze mini kaasmakerij

In onze mini hobby kaasmakerij staat voedselveiligheid centraal. Zeker als het gaat om de gezondheid van zwangere vrouwen, hanteren wij een strikt beleid: kaas van rauwe melk is niet toegestaan voor zwangeren. Deze maatregel geldt ook tijdens proeverijen. Alleen kazen die zijn gemaakt van gepasteuriseerde melk worden als veilig beschouwd.

Waarom is rauwmelkse kaas een risico?

Rauwmelkse kaas kan bacteriën bevatten die schadelijk zijn voor de gezondheid van moeder en kind. Tijdens de zwangerschap is het immuunsysteem van de vrouw minder actief, waardoor het risico op voedselinfecties groter is. De belangrijkste risico’s zijn:

  1. Listeria monocytogenes – kan leiden tot miskraam of vroeggeboorte
  2. Salmonella – veroorzaakt ernstige darmklachten
  3. E. coli – kan schadelijke effecten hebben bij een infectie

Wat is pasteurisatie?

Pasteurisatie is een proces waarbij melk wordt verhit tot minstens 72°C gedurende 15 seconden. Hierdoor worden ziekteverwekkende bacteriën gedood. Alleen gepasteuriseerde melk wordt door ons gebruikt voor kaas die geschikt is voor zwangere vrouwen.

Gebruik van salpeter

Sommige van onze kazen bevatten salpeter (E252) om gasvorming tegen te gaan. Dit additief voorkomt defecten zoals kaaszwelling, maar biedt geen bescherming tegen ziekteverwekkers zoals Listeria. Salpeter vervangt dus nooit het pasteurisatieproces.

Strikte etikettering en scheiding

Wij zorgen voor een duidelijke fysieke en logistieke scheiding tussen rauwmelkse en gepasteuriseerde kazen. Alle kazen zijn voorzien van een helder etiket dat de melkbehandeling vermeldt. Zo weet iedereen waar hij of zij aan toe is.

Controle door het COKZ

Onze mini kaasmakerij zal worden gekeurd door het Centraal Orgaan voor Kwaliteitsaangelegenheden in de Zuivel (COKZ). Deze controle waarborgt de voedselveiligheid van ons productieproces, inclusief hygiëne, etikettering en melkverwerking.

Delen op:

Wist je dat?

Wist je dat…? 🤔

  • 🧼 Pasteurisatie niet alleen veilig is, maar ook nauwelijks invloed heeft op de smaak?
  • 👶 Listeria tot wel 20 keer gevaarlijker is voor zwangere vrouwen dan voor anderen?
  • 🧪 Salpeter in kaas bedoeld is om defecten zoals late gasvorming te voorkomen, maar niet beschermt tegen schadelijke bacteriën?
  • 🔖 Onze kazen altijd gelabeld zijn met de melksoort, zodat je direct weet of het veilig is tijdens de zwangerschap?
  • 🏥 Het COKZ toeziet op de voedselveiligheid van zelfs de kleinste kaasmakerijen in Nederland?

Actuele berichten

Algemeen

Oranje rook boven Borculo na chemisch incident – NL-Alert verstuurd

In Borculo is donderdagavond de lucht oranje gekleurd door een incident met chemische stoffen bij het bedrijf FrieslandCampina. Volgens de brandweer zijn er twee stoffen met elkaar in contact gekomen,...
Algemeen

Boeren zijn níet het grote kwaad van klimaatverandering

In de publieke discussie over klimaat en milieu staan boeren vaak in het beklaagdenbankje. Ze zouden te veel uitstoten, te intensief produceren, en het platteland ‘vervuilen’. Maar dat beeld is...
Algemeen

Kaas maken: een ambacht dat je voelt in hart en nieren

Kaas maken is geen hobby. Het is geen trucje. Het is geen kwestie van simpelweg melk verwarmen, iets erbij doen en hopen op een goed resultaat. Nee… kaas maken is...